زهرا زنگنه| هرجا برف باشد، آنجاست. از غرب و شرق کشور گرفته تا قاره سبز و قاره کهن. در کوههای سرد و مرتفع پاهایش به چوب اسکی گره میخورد و باتونهایش را به زمین میکوبد تا در پایینترین نقطه فرود آید. جسمش به زمین میرسد، اما روحش در هیجان و رقابت، پرواز میکند و اوج میگیرد.
او با انتخاب رشته خاص، یک ورزشکار خاص در شهر ما شده است و اولین دختر اسکیباز مشهدی است که سهمیه مسابقات جهانی را کسب کرده است. عاطفه صالحی ششسال است که اسکی را حرفهای دنبال میکند و علاوه بر آن در رولراسکی (اسکیت غلتکی) هم فعالیت دارد.
وقتی چوب اسکی، باتون، ماسک و... را برمیدارد، یعنی راه کوهستان را در پیش دارد. شجاعت و تمرین مستمرچندساله در رشته موردعلاقهاش از او بانویی شجاع ساخته است که پروای ارتفاع و پرش به دلش راه ندارد.
عاطفه صالحی، دانشجوی کارشناسی ارشد معماری و مربی ورزشی است، اما پررنگترین بخش زندگیاش کنار زدن برف و یخ برای رسیدن به خط پایان است. او که در چند سال اخیر، رشته ورزشی موردعلاقه نوجوانیاش را به صورت حرفهای دنبال کرده، حالا در این رشته برای خودش نامی دستوپا کرده و از او به عنوان پرافتخارترین بانوی اسکیباز مشهدی یاد میشود و تعداد مدالهای مسابقات داخلی و بینالمللیاش دورقمی شده است.
عاطفه در چند سال اخیر پای ثابت اردوهای تیم ملی بانوان هم بوده است.
در نبود امکانات و حامی مالی، این فقط عشق بوده که باعث شده است عاطفه پای رشته پرهزینه اسکی بایستد و با هزینه شخصی، نام استان و ایران را به اوج سکوها برساند.
این ورزشکار خوشنام شهر ما، بیشتر از اینکه در خانه و کلاس درس و باشگاه باشد در شمشک و دیزین و توچال دیده میشود. جایی که به او فرصت تمرین میدهد. فرصت پرورش استعدادش در اسکی برای تکرار افتخارآفرینی.
سرد و خطرناک، این اولین واژگانی است که درباره اسکی به ذهن آدم میرسد، اما بانوی اسکیباز ایران نظری متفاوت درباره اسکی دارد و میگوید: اسکی شبیه زندگی است. بالا و پایین دارد و به ورزشکار این فضا را میدهد تا هدف تعیین کند. هدفهایی که رسیدن به آنها خوشحالی و مسرت دارد و البته ورزشکاران این رشته بعد از رسیدن به هر هدف به فکر هدف بعدی هستند. در این بین کسانی موفقتر هستند که در رسیدن به هدف صبوری کنند.
برخلاف هنرمندان که پاییز را میپسندند و طبیعتگردان که بهار را دوست دارند، اسکیبازها سال را به انتظار زمستان و برفش سر میکنند. عاطفه میگوید: زمستان را به خاطر رنگ سفیدی که به کوهستان و ارتفاعات میدهد دوست دارم. لازمه اسکی، برف است و این نعمت خدایی زیباییآفرین و هیجانانگیز است.
کاهش بارشها در سالهای اخیر وضعیت تمرینها و مسابقات اسکی را هم به خطر انداخته و این موضوع باعث کاهش زمان استفاده از ارتفاعات شده است. ادامه دار بودن این وضعیت این نگرانی را برای عاطفه ایجاد کرده است که شاید چند سال دیگر مجبور باشد همراه ورزشکاران دیگر این رشته، برای تمرین راه کشورهای همسایه را در پیش بگیرد.
تجهیزات اسکی هم مانند این رشته خاص و متنوع است. تجهیزاتی که اغلب هزینههای زیادی را بر ورزشکاران تحمیل میکند. به گفته عاطفه صالحی، تهیه یک ست اسکی مبلغی حدود ۱۵هزار یورو و لباس اسکی هم ۱۵هزار یورو برای یک ورزشکار تمام میشود. هزینهای که باید توسط خود اسکیبازها پرداخت شود. مگر اینکه ورزشکاری راهی مسابقات جهانی یا المپیک زمستانی شود که در آن صورت، فدراسیون هزینه تجهیزات را پرداخت میکند.
در هر صورت میتوان از اسکی به عنوان رشتهای گران یاد کرد. این گرانی فقط خاص تجهیزات نیست و گاهی ورزشکاران مجبور هستند که برای تمرین سفرهای طولانی را برگزینند.
بانوی اسکیباز شهرمان میگوید: اکنون تنها پیست شیرباد در دسترس اسکیبازان مشهدی است. ولی در سطح کشور میتوان روی پیستهای شمشک، دیزین، توچال و دربندسر به عنوان فضای تمرینی مناسب حساب کرد.
تمرکز عاطفه صالحی بر اسکی استقامت و بیشترین افتخارات خود را در اینباره کسب کرده است. او اسکی استقامت را رشتهای کمخطر معرفی میکند و میگوید: این بخش با اسکی پرش و سرعت متفاوت است و به همیندلیل هم در تمرینات و هم در مسابقه، احتمال بروز حادثه برای ورزشکار بسیار کم است. بنابراین، آسیبدیدگی هم کم میشود.
عاطفه صالحی درباره فرم بدنی مناسب اسکی هم توضیح میدهد: هر رشته ورزشی تیپ بدنی مناسب خودش را میطلبد. در بین اسکیبازان استقامت هم ورزشکارانی که بدنهایی با استخوانبندی قوی، عضلات ترکهای و توده چربی پایین دارند، موفقتر هستند.
افتخارات
حضور در مسابقات جهانی اسلوونی- ۱۴۰۱
نفر اول مسابقات لیگ بینالمللی تهران توچال در ماده سرعت-۱۴۰۱
نفر اول مسابقات بینالمللی تهران توچال در ماده استقامت- ۱۴۰۱
نفر اول مسابقات بینالمللی نمکآبرود در ماده سرعت ۱۴۰۱
نفر اول مسابقات بینالمللی نمکآبرود در ماده استقامت ۱۴۰۱
کسب مقام دوم تیمی استان مسابقات بینالمللی نمکآبرود-۱۴۰۱
کسب مقام سوم مسابقات بینالمللی شمشک -۱۴۰۱
* این گزارش دوشنبه ۳۰ بهمنماه ۱۴۰۲ در شماره ۱۴۶ صفحه آخر ضمیمه شهربانو در روزنامه شهرآرا چاپ شده است.